Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

0
Je 8. 2. 2016 a naša skupinka celkovo 11 ľudí postupne prichádza do Prezidentského paláca, aby odovzdala tekutinu najvzácnejšiu – krv. Pred 4 dňami som si na internete prečítala, že v dňoch 8. 2. - 21. 2. 2016 prebieha „VALENTÍNSKA KVAPKA KRVI“ – „rozdajme sa pre druhých“ a otvárací mobilný odber sa uskutoční v Prezidentskom paláci.

Medzi našimi darcami bolo 6 prvodarcov. Okrem nich som oslovila ešte cca 15 ľudí, ktorí nemohli darovať krv buď z pracovných alebo zdravotných dôvodov, alebo mali panický strach a povedali, že snáď niekedy inokedy. Oznam MS SČK BA-Východné s prosbou, kto sa k nám pripojí, som dala na môj FB, stránku Priatelia Východného/Rendézu, Priatelia Rače...

Pred „palácom“ nás už čaká sestra-dvojička a ja so susedkou a jej synom vstupujeme do „paláca“. Na otázku: „Ste na zozname?“ sa nechápavo pýtam: „Na akom?“ Dozvedáme sa, že krv môžu odovzdať len tí, čo sú na zozname a my musíme „palác“ opustiť. Sestra už túto „ceremóniu“ absolvovala a traja naši prvodarcovia odišli bez toho, aby svojou krvou mohli niekomu zachrániť život. Napriek niekoľkým mojim snahám, či by mohli aspoň títo dvaja prvodarcovia odovzdať krv, nám bolo povedané, že nie – tu sú len pozvaní. Keď som povedala, že som zháňala darcov a postupne príde 11 ľudí, tak mi bolo povedané: „Načo ste zháňali darcov, keď na stránke bolo uverejnené, že to nie je pre verejnosť?“ Takáto odpoveď ma trošku zmiatla, pretože v informácií na internete nebolo napísané, že verejnosť krv odovzdať v Prezidentskom paláci nemôže..

Chtiac-nechtiac sme museli z „paláca“ odísť a prenechať záchranu životov „len“ čestnej stráže prezidenta SR a tým, čo boli na „nejakom“ zozname (neviem, podľa čoho bol vytvorený). Rýchlo sme zavolali ešte 4 darcom, ktorí mali prísť, že si majú dať „spiatočku“. Znovu sme si pozreli informáciu na internete a nikde sme neobjavili zmienku, že krv môže odovzdať len čestná stáž prezidenta SR, prezident a nejakí „vyvolení“.

Neviem, kde sa stala chyba, ale som presvedčená, že pri troške dobrej vôle mohli odobrať krv aspoň našim 5-tim prvodarcom, ktorí sa dlhé roky odhodlávali na darcovstvo a zrazu sa s nimi jednalo štýlom, že ich krv je „menejcennejšia“. Bolo to ich prvé stretnutie s darcovstvom a majú z toho veľmi nepríjemný pocit. Neodradilo ich to síce, ale ten zlý pocit v nich dlho zostane.

O najbližšom spoločnom darovaní krvi budeme informovať na našej stránke MS SČK BA-Východné.

8. 2. 2016
Soňa Macejáková
predsedkyňa MS SČK BA-Východné



0 komentárov:

Zverejnenie komentára