Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

21.3.18
0
Slávnostné odovzdávanie bežeckých ocenení za rok 2016

Celý rok som sa tešila na akciu RUNNING GALA 2017 – Slávnostné odovzdávanie bežeckých ocenení za rok 2016. Akcia bola vyhlásená na začiatok marca a ja s „hrôzou“ zisťujem, že v tom čase 5. 3. bežím polmaratón na Cypre a tak sa akcie nemôžem zúčastniť.

Môj úžasný „bežecký osud“ sa nemohol pozerať na to, ako veľmi som sa chcela akcie, ktorú organizuje BE COOL s.r.o. a Bratislavský maratón o. z., zúčastniť, a tak, keď som jedného dňa otvorila FB, čítam, že RUNNING GALA 2017 sa prekladá na 31. 3. Krásne to ten môj „bežecký osud“ zariadil – postaral sa o to, aby sa akcia „kvôli mne“ preložila.

Na Cypre som si nielenže odbehla prekrásny polmaratón a 2. miesto v kategórií Ž-60, ale s kamoškou Katkou sme behali aj po obchodoch. Špeciálne som hľadala šaty, ktoré by aj „spievali“. Poznáte to, keď prídete do obchodu a zrazu sa na Vás usmievajú rozprávkové šaty a dajú sa s Vami do „reči“? A toto sa mi práve stalo v takom mini cyperskom obchodíčku. Konečne som objavila šaty, ktoré musím mať vo svojom šatníku. Nasledovala „skúšačka“ – no už na prvý pohľad bolo jasné, že mi nebudú dobré, ale snažila som sa do nich „narvať“. Des v mojich očiach – toto sú šaty mojich snov a sú mi malé? Premýšľam, či by sa dali rozšíriť – no asi ani moc nie. S nádejou oslovujem predavačku a ukazujem jej, že potrebujem o hodne väčšie. Na moju radosť pochopila, čo chcem a prináša mi tie isté šatenky o pár milimetrov väčšie, tak tie som na seba „narvala“ – bolo to na tesnovku. Takže na Cyprus sa mi oplatilo letieť – odbehla som si úžasný polmaratón a do môjho šatníka pribudla „róba“, ktorá bude mať premiéru na RUNNING GALA 2017.

Dňa 31. 3. prichádzam do hotela Sheraton s predstihom, čo je skôr zázrakom, ale tak mi to vyšlo. Rozhodla som sa, že k šatenkám by patril aj slávnostný účes a priamo z kaderníctva odchádzam na akciu. Som úplne prvá a zisťujem, že pozvanie bolo pre dvoch a tak volám niektorým bežeckým priateľom – je to rýchlovka, tak nik nemá čas. Jeden super bežecký kamoš mi vraví: „A gratulujem Ti“. A ja: „A k čomu?“ A on: „Veď uvidíš“. Tak ja o ničom neviem a moji bežeckí kamoši vedia, že bude nejaká oceňovačka? Premýšľam čo by mohli pre mňa organizátori vymyslieť. Minulý rok ma potešilo, keď som dostala k oceneniu „Najaktívnejšia bežkyňa roka 2015“ – „Celoročné štartovné na všetky behy organizované spoločnosťou BE COOL na rok 2016“ . Žeby mi darovali „Štartovné do 100 rokov“? A potom by mi to v roku 2056 mohli predĺžiť s tým, že za každú účasť na behu mi budú ešte aj platiť – no za reklamu, že ich behy sú tak geniálne, že ani vek nerozhoduje.

S napätím sledujem vyhlasovanie výsledkov a tlieskam. A zrazu vyhlásili: „Najaktívnejší bežec roka 2016“ Henrich Pršek a o pár minút zaznieva moje meno Soňa Macejáková – „Najaktívnejšia bežkyňa roka 2016“. No veľké príjemné prekvapenie. S bežeckým kamošom Henrichom sa stretávame na všetkých pretekoch a vždy ma víta slovami: „A Ty tu čo robíš?“ No proste je všade, kde ja – až na tie moje polmaratóny – takže ani na Malte, ani na Cypre, ani v ČR na polmaratónoch sme sa nestretli, ale na všetkých behoch v SR áno. Cenu „Najaktívnejší bežec roka 2016“ si určite zaslúži – je všade a ja detto.


Katarína Janechová získala ocenenie „Ultabežkyňa roka“. Je to zlatá dievčinka, s ktorou som si odbehla niekoľko „menších“ behov aj „mrazivý“ Kolárovský polmaratón a keď som sa jej spýtala ako je možné odbehnúť 100 km, tak mi odpovedala, že v úplnej pohode. Keď som ju počúvala, tak som vážne mala dojem, že kliďánko si môžem odbehnúť nejakú „stovečku“ aj ja. V roku 2016 odbehla 12 x 100 km, 5 x 50 km a 3 maratóny. Obdivuhodné.

Bežeckú rodinku Drotovánovcov poznám osobne – sme susedia, a tak ma veľmi potešilo, že vyhrali v kategórií „BEŽECKÁ RODINA ROKA 2016“. Jeden z 5-tich bratov mal veľmi peknú ďakovačku, kde spomenul, že už začala behať aj ich sestra.

O projekte „UTRALANOVKA PRE PLAMIENOK“ som veľa počula, ale zdalo sa mi, že je to pre mňa moc náročné. Krásna myšlienka, že sa štartovným pomáha nevyliečiteľne chorým deťom. Je to 24 hodinový trailový ultra maratón, kde sa bežia 3 km okruhy. „Ultralanovka“ vyhráva v kategórií „BEŽECKÝ ČIN ROKA“. Určite sa tejto akcie budúci rok zúčastním a uvidím koľko kolečiek zvládnem.

Ocenenie „BEŽECKÁ KOMUNITA“ získava Adidas Runners Bratislava. Už dlhšiu dobu som uvažovala, že skúsim s nimi trénovať a teraz to bola pre mňa taká výzva, že keď mám ocenenie „Najaktívnejšia bežkyňa roka 2016“, že by sa mi mali aj časy dobehu do cieľa zlepšovať a musím začať trénovať. (Áno, začala som v roku 2017 trénovať a vďaka Adidas Runners Bratislava som dosiahla 8 OSOBÁKOV v behu za 29 dní.

Ocenenie „BOJOVNÍČKA ROKA“ získava Eva Seidlová. Evka je mojim bežeckým vzorom. Behá maratóny (ja zatial len polmaratóny). V čase, keď píšem tento článok, má Evka odbehnutých 399 maratónov a svoj jubilejný 400-tý maratón si odbehne dňa 8. 4. 2018 na ČSOB Bratislava maratón. Titul „Bojovníčka roka“ som získala aj ja – o pocitoch píšem v článku: Vyhlasovanie bežeckých cien za rok 2015 – Running gala – súťaž.

Ja behám zatiaľ „len“ polmaratóny. Za 3 roky a 2,5 mesiacov som si odbehla 50 prekrásnych polmaratónov. A 3 roky po sebe som si obhájila titul „Najviac odbehnutých polmaratónov z viac ako 7000 slovenských bežcov – muži – ženy, bez rozdielu veku“. No potešilo ma to. polmaratón si ma zamiloval a ja detto.

Katarínka Berešová získava dva ocenenia: „Najrýchlejšia bežkyňa roka – maratón“, „Najrýchlejšia bežkyňa – polmaratón“. Jej úspechy sú úžasné. Je reprezentantkou Slovenska aj na olympijských hrách v Londýne, kde obsadila 99. miesto v maratónskom behu časom 2:48:11 a má aj ďalšie svetové ocenania. Stretla som sa s ňou na niektorých behoch a je to úžasná žienka.

Po odovzdávaní ocenení nasleduje aj fotenie. Taký fešný mladík prichádza ku mne so slovami: „Môžem sa s Vami odfotiť?“ S úsmevom súhlasím a dozvedám sa, že je to práve on, čo daroval prekrásne bežecké hodinky TomTom.

Ceny boli rozdané, časť perfektného občerstvenia skonzumovaná a môžeme sa tešiť na RUNNING GALA 2018 – Slávnostné odovzdávanie bežeckých ocenení za rok 2017.

Soňa Macejáková

P. S.: Na stránke http://www.cvicte.sk prebieha do 21.3.2018 súťaž RUNNING GALA 2018, kde môžete zahlasovať za Bežecký event do 1000, Bežecký event nad 1000, Bežeckú komunitu – ja hlasujem za ADIDAS RUNNERS BRATISLAVA, ktorý si zaslúži každý jeden hlas a hlasujem aj za môj bežecký super oddiel PRIATELIA BEHU LEŽERNEHO a ešte môžete dať hlas aj za Bežecký príbeh. Beh si každý Váš hlas zaslúži.



Running Gala 2017 – Slávnostnné odovzdávanie bežeckých ocenení za rok 2016


OFICIÁLNE VÝSLEDKY
Bežec roka - horský beh do 42 km: BORIS KOTMAN
Bežkyňa roka - horský beh do 42 km: RENÁTA KLČOVÁ
Najrýchlejší bežec roka – maratón: JURAJ VITKO
Najrýchlejšia bežkyňa roka – maratón: KATARÍNA BEREŠOVÁ
Najrýchlejší bežec roka – polmaratón: JURAJ VITKO
Najrýchlejšia bežkyňa roka – polmaratón: KATARÍNA BEREŠOVÁ
Najrýchlejší bežec roka - 10 km: JOZEF URBAN
Najrýchlejšia bežkyňa roka - 10 km: SOŇA VNEMČÁKOVÁ
Najaktívnejší bežec roka: HENRICH PRSEK
Najaktívnejšia bežkyňa roka: SOŇA MACEJÁKOVÁ

HLASOVANIE ODBORNEJ POROTY
Talent roka: MATÚŠ VERBOVSKÝ

HLASOVANIE POROTY
Bojovník roka: JÁN HAZUCHA
Bojovníčka roka: EVA SEIDLOVÁ
Bežecký príbeh roka: PETER GOMBITA
Bežecký čin roka: ULTRALANOVKA PRE PLAMIENOK
Bežecká rodina roka: BRATIA DROTOVANOVCI

VEREJNÉ HLASOVANIE
Bežecké podujatie roka: SVÄTOŠTEFANSKÝ BEH
Bežecká komunita roka: ADIDAS RUNNERS

SLOVAK ULTRATRAIL – GARANT KATEGÓRIE
Ultrabežec roka: ROMAN BABULIC
Ultrabežkyňa roka: KATARÍNA JANECHOVÁ

0 komentárov:

Zverejnenie komentára